Doqu – bemutatjuk a Felhőmatrac okmányolvasóját a VIZA adatszolgáltatáshoz


Ahogy már biztosan hallottak róla, 2021. szeptember 1-jétől minden szálláshelynek rendelkeznie kell olyan eszközzel, ami lehetővé teszi a vendégek úti okmányainak digitális rögzítését. Itt a FelhőMatrac megoldása!

 

A digitális okmányolvasás azt jelenti, hogy a  vendég bejelentkezésekor a scanner a belehelyezett okmányról (útlevél, személyi igazolvány, jogosítvány stb.)  beolvassa a szükséges adatokat, majd továbbítja a szálláshelykezelőbe, ahonnan az adatok eljutnak a VIZA rendszerbe, vagyis a Vendég Információs Zárt Adatbázisba, melyet a rendőrség bűnüldözés és bűnmegelőzés céljából használhat.  Ezt kizárólag szálláshelykezelővel összekötött és VIZA által hitelesített programok tudják elvégezni. 

“A VIZA egy többszörös, aszimmetrikus titkosítással védett informatikai rendszer, amelyben 2021. szeptember 1-jétől a magyarországi szálláshelyen megszálló minden vendég törvényben meghatározott személyes adatait titkosított módon tárolják. A szálláshely-szolgáltató a vendégek adatait a tudomására jutást követő első év utolsó napjáig kezeli, a VIZA rendszer legfeljebb két éven keresztül őrzi meg az oda beküldött adatokat. Az adatokban célzottan és kizárólag a rendőrség végezhet keresést, bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatainak ellátásához.

 

A VIZA célja, hogy az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelme, továbbá harmadik országbeli állampolgárok és a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek tartózkodására vonatkozó rendelkezések betartásának ellenőrzése megvalósulhasson, azaz a VIZA elsődleges célja a közrend, a közbiztonság, az államhatár rendjének, az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelmének elősegítése.” Forrás: https://vizainfo.hu/

 

A FelhőMatrac okmányolvasója a Doqu, melynek segítségével bármely személyes okmány adatait be tudja olvasni okostelefonja kamerájával. Bármilyen iOs vagy Android okostelefonra ingyenesen letölthető az AppStore-ból vagy a Google Play áruházból, és a FelhőMatraccal összeköttetésben működik

(forrás: FelhoMatrac.hu)