Védelmi intézkedések a veszélyhelyzet idején – szálláshelyeknek


Hogyan igazolhatom, hogy milyen céllal érkezett hozzám a vendég?

 

A jogszabályoknak való megfelelés érdekében a szálláshely érdeke, hogy igazolni tudja a 484/2020. (XI. 10.) Korm.rendelet szerinti előírásoknak való megfelelést. Ezért célszerű a vendéget felhívni arra, hogy igazolja a szálláshelyen való tartózkodásának üzleti, gazdasági vagy oktatási célját, a Magyar Honvédség, illetve rendvédelmi szervek állományába tartozó személyek, továbbá az egészségügyi dolgozók esetében pedig azt a körülményt, hogy szolgálatteljesítés céljából, a szolgálat teljesítésének időtartamára kívánnak megszállni. Erre a célra jellemzően valamilyen okirat, igazolás elfogadható, amely a jelzett cél alátámasztására alkalmas.

Mivel az igazolás a szálláshelynek szól, mindenképpen indokolható a szálláshely igénybevétele jogszerűségének igazolása érdekében kiállított eredeti irat szálláshely általi megőrzése, legalább olyan időtartamra, amíg a vendég a szálláshelyen tartózkodik, és így ennek jogszerűsége ellenőrzésével számolni kell.

 

A gyógy-, vagy orvosi kezelés miatt érkező vendégek megszállhatnak-e a szálláshelyen?

 

Az ilyen célból érkező vendégek fogadása a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet hatálya alatt nem megengedett.
Fogadható-e olyan vendég a szálláshelyen, aki abból a célból érkezett, hogy a fertőzött családtagjától elkülönülten töltse el a karantén időtartamát?
Az ilyen célból érkező vendégek fogadása a 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet hatálya alatt nem megengedett.

 

Hosszú távra (albérlet céljából) kivett szobában maradhat-e/fogadható-e a vendég?

 

Ha fogadható az ilyen vendég, akkor az ilyen tartózkodást mely kategóriának kell minősítenie a szállásadónak?
Amennyiben a szálloda tartósan, gyakorlatilag a lakhatás átmeneti megoldása céljából, az erre vonatkozó speciális üzleti feltételekkel ad ki szobát az ügyfél részére, az nem a klasszikus szálláshely-szolgáltatásnak feleltethető meg. Ilyen esetben a szoba a vendég vonatkozásában inkább tartózkodási helyként értelmezhető. 

 

A szálláshelyen tartózkodó vendégek tarthatnak-e munkamegbeszélést, értekezletet?

 

Amennyiben a vendégek jogszerűen tartózkodnak a szálláshelyen, akkor magánrendezvénynek minősülő összejöveteleket akkor tarthatnak, ha az azon az egy időben jelenlévők száma nem haladja meg a tíz főt.

 

További intézkedések az MTÜ honlapján.

 

(kép és szöveg forrása: mtu.gov.hu)