Miért éri meg adatainkat “felőben” tárolni?


Sokáig a felhőről eddig a borús égbolt és az eső jutott az eszünkbe, azonban ma már felhőben tároljuk szinte minden adatunkat.

 

A felhőszolgáltatások mind nagyobb teret kapnak manapság. Számos, a mi online front office és channel manager szoftvereinkhez hasonló szolgáltatás érhető el online környezetben akár egy böngésző programon keresztül, akár valamilyen mobil eszköz segítségével.

Ezek a szolgáltatások ma már lehetővé teszik, hogy helytől és az időtől függetlenül hozzáférjünk minden munkánkhoz, adatunkhoz, fájlunkhoz, fotónkhoz, akár szálláshelyünk rendszeréhez is.

 

Definíció szerint a felhő nem más mint, internetes, vagy zárt hálózaton történő adattárolás. 

 

Tehát, ha bármilyen adatot, fájlt, fotót, dokumentumot nem a saját gépünkön tárolunk, hanem valamilyen internetes szolgáltatásban, az már a felhő.

 

 

Miért is felhő a felhő?

A számítási felhő egy olyan internetes megoldás, amely képes megosztani az informatikai erőforrásokat. A felhő bárhonnan lehetővé teszi a hozzáférést hálózatokhoz, szerverekhez, tárolókhoz, alkalmazásokhoz és szolgáltatásokhoz. Előnye, hogy a felhasználók többé nincsenek telephelyhez kötve. 

 

Bármi elérhető bárhonnan

Rendkívül kényelmes, ha bárhonnan, bármikor és bármilyen számítógépről, tabletről vagy okostelefonról elérhetők az adatok, fájlok, képek, videók, táblázatok, egyszóval minden adatot, amit a felhőbe pakoltunk.

 

Nincs eszközigény, de van óriási tárhely

Nem kell pendrive, külső winchester, CD és egyéb holmi segítségével a munkahelyi számítógépről hazavinni az adott állományokat, ha otthonról is dolgozni szeretnénk, egyszerűen otthon is bejelentkezünk a rendszerbe az interneten keresztül, és folytathatjuk a munkát. 

 

Egy csomó költség megspórolható

Például nem kell külső adattárolót venni Nem jelentkezik hardverköltség, mivel a programot nem kell telepítenünk, nincs szükség szervergépre. Nincs üzemeltetési költség, hiszen a program üzemeltetését adott feltételekkel a szolgáltató végzi, aki garanciát vállal a rendszer működéséért. Adott alkalmazás frissítése, fejlesztése nem jelent gondot. A program újabb verziói azonnal elérhetőek lesznek a számunkra, nem kell külön letölteni, megvásárolni, telepíteni.

 

Nem veszítjük el adataidat

Az adatok megőrzéséről felhőbe történő biztonsági mentéssel gondoskodnak, minimalizálva az adatvesztést. Nincs olyan, hogy letöröljük a gépedről, vagy éppen a hordozóeszköz vírus miatt használhatatlan lesz.

 

Azért nyilván van néhány hátránya is, mint például az hogy internetkapcsolat nélkül nem tudjuk elérni őket.

 

Összegezve a felhő szolgáltatás előnyei

A felhőbe – vagy felhő szolgáltatással működő rendszerbe, mint a SzállásManager szállásszoftverei – feltöltött adatainkat, fájljainkat azonnal elérhetjük, bárhonnan, bármilyen eszközről, legyen az mobil, laptop, asztali PC, vagy a tablet. Nem a gépünk tárhelyét foglalja, bárkivel és bárhol tudunk munkát végezni, ha csatlakozunk az internetre, a szolgáltatók megfelelő biztonságban tárolják az adatainkat. 

 

IRÁNY A FELHŐ, KATT….

 

 

 

 

 

(forrás: Telcojournal blog, képek: Pexels)